De voorouders Wortel

 

Bertoldo Archimeditz (ca. 1280-1350): Archimeditz was een Duitse monnik en alchemist die onafhankelijk van de Chinezen per ongeluk het buskruit uitvond in een poging goudverf te maken.[1]

 

Willie Copernik (1473-1543): Willie Copernik was een Poolse wetenschapper die werkte op het kasteel van de edelman Dagoberowski. In 1507 presenteerde hij een revolutionaire theorie die hem beroemd maakte. Hij ontwikkelde een model van het zonnestelsel waarin de zon zich in het midden bevond en de aarde eromheen draaide.[2]

 

Alex Wortel (ca. 1835-1905): Alex Wortel, een oom van Copernicus Wortel, woonde in een afgelegen Centraal-Europees dorpje en was uitvinder. Hij streefde ernaar een gemakkelijke bron van verlichting uit te vinden en maakte tenslotte de eerste gloeilampen. Helaas had zijn assistent Dirk Duck op weg naar het octrooibureau door omstandigheden enkele dagen vertraging, zodat Edison twee dagen eerder was met patent aanvragen. Niettemin werden de zogeheten Alexlampen, van andere materiaal dan die van Edison, een bescheiden succes.[3]

 

Copernicus Wortel (ca. 1840-1930): Copernicus was de vader van Willem Wortel. Over zijn vroege leven is weinig bekend. In het jaar 1910 ontmoette hij tijdens een party in de villa van baron Von Duck in Duckstad lord John Quackett. Ze werden goede vrienden. Lord Quackett was in het geheim de gentlemandief Fantomius, die stal van de rijken en de opbrengst aan de armen gaf. Copernicus steunde hem hierin met talloze uitvindingen die Fantomius in staat stelden geavanceerde diefstallen te plegen.

 

Willem Wortel (ca. 1860-1935): De zoon van Copernicus Wortel. In 1880 probeerde hij in Louisville, Kentucky, aan de kost te komen door waterreinigende pillen te verkopen. Van 1880 tot 1882 was hij werkzaam als machinist op een stoomboot op de Mississippi, eerst met Angus McDuck als kapitein en later met diens neefje Dagobert aan het roer. Nadat deze raderboot in 1882 vernietigd werd vatte hij het plan op een pannenkoekenhuis te beginnen. Al snel besloot hij echter te gaan reizen, om op zoek te gaan naar energiebronnen die veiliger waren dan stoomkracht. In 1883 bevond hij zich in Indonesië, op Java, waar hij een ‘paardloos voertuig’ uitvond, dat werd aangedreven door een ‘Mechanisch Ontbrandende Toerenmakende Osmotische Reactor’ (MOTOR). De MOTOR werkte op vulkanische energie, naar Willems mening een onuitputtelijke energiebron. Nadat hij zijn uitvinden voor 2 gulden aan Dagobert McDuck had verkocht, vroeg die hem echter het voertuig zo om te bouwen dat hij alleen op duurdere brandstof liep. Willem ging akkoord en bouwde een voertuig dat op petroleum liep. Later is hij waarschijnlijk naar Duckstad verhuisd, waar in 1895 zijn zoontje Harry geboren werd.

 

Harry Wortel (geboren ca. 1895): Harry Wortel was de zoon van Willem Wortel en de vader van Willie Wortel. Hij was een van de eerste Jonge Woudlopers toen die vereniging rond het jaar 1900 werd opgericht, en verdiende later de kost met zijn Fluks Fiks-winkel, waar hij kapotte spullen repareerde, geholpen door zijn zoon Willie.

 

Willie Wortel (geboren ca. 1920): Willie hielp aanvankelijk zijn vader met de werkzaamheden in de Fluks Fiks-winkel, maar in het jaar 1952 besloot hij zich volledig op uitvinden te storten.[4] Hij groeide uit tot een van de beste uitvinders ter wereld.

 

Newton Wortel (geboren ca. 1950): Newton is het neefje van Willie Wortel. Vanaf 1965 komt hij regelmatig bij zijn oom op bezoek. Vanaf 1995 is hij lid van de Jonge Woudlopers.

 

Noten

[1] Archimede e l’invenzione di Bertoldo Archimeditz (Mega 419). Gebaseerd op Berthold Schwartz, een legendarische Duitse alchemist die het buskruit zou hebben uitgevonden en op zijn mogelijk gebaseerd op Bertold von Lützelstetten, die 1329-1336 doceerde aan de universiteit van Parijs.

[2] Nicolai Duckanski (pocket 98). Pas de publicatie van zijn boek inn 1543 verbreidde de theorie. In het voorwoord van het boek stelt Copernicus het in 1507 geschreven te hebben en daarna decennialang verborgen te hebben gehouden. Dit klopt echter niet. Niet expliciet genoemd als voorouder.

[3] Willie Wortel en de jacht op het licht (pocket 60). Edison vroeg patent aan op 27 januari 1880.

[4] Willie’s eerste uitvinding (OD 74);The Think Box (BV 7, Christmas for Shacktown); Gladstones terrible secret (BV43, DD 74-16, Christmas for Shacktown)