De wereld van Panchito

 

Het Panchito-universum is gebaseerd op de figuur van Panchito, een van de hoofdrolspelers in de film De drie Caballeros, voor het eerst vertoond op 21 december 1944 in Mexico City. Eigenlijk is alleen in de Amerikaanse krantenstrips en in de Nederlandse Panchitoverhalen sprake van een Panchito-universum. In de overige verhalen treedt Panchito meestal op als lid van de drie Caballeros. De Amerikaanse en Nederlandse verhalen vormen wel het overgrote deel van Panchito's optredens in stripverhalen.

De avonturen van Panchito worden geacht zich in het heden af te spelen, vanwege Panchito's vriendschap met Donald Duck en Joe Carioca. De setting van de Panchito-avonturen in de krantenstrips en Nederlandse strips heeft echter meer weg van een gemexicaniseerde versie van het Wilde Westen. Moderne techniek ontbreekt vrijwel geheel. Men beweegt zich voort te paard en schiet met ouderwets aandoende revolvers. De omgeving bestaat uit woestijnachtige streken waar her en der kleine westernachtige stadjes liggen, en af en toe een stoomtrein het landschap doorkruist. Panchito's wereld wordt bevolkt door cowboys, indianen, bandieten en goudzoekers.

 

Kort overzicht publicatiegeschiedenis

  • Debuut (1943), uitbundige karakter van de film, setting geheel anders: samen met Klaartje Kip, 1 verhaal.
  • Met Joe en Donald (1944-1945) gebaseerd op de film, 3 verhalen.
  • Krantenstrips (1944-1945) kalmer karakter, met Señor Martinez in Mexico, 54 verhalen.
  • Italiaanse en Braziliaanse verhalen (1949, 1963, 1971, 1982-1983, 1986, 1991, 1994-1995) meestal samen met Joe en Donald, op vliegend tapijt, 20 verhalen.
  • Nederlandse verhalen (vanaf 1986) vergelijkbaar met de krantenstrips, 89 verhalen.
  • Don Rosa (2000, 2005), zowel de Drie Caballeros als Señor Martinez, 2 verhalen.

 

Karakters uit de wereld van Panchito

Margarita

Margarita is een zwartharige Mexicaanse en Panchito's grote liefde in de krantenstrips van Panchito uit 1945. Ze verscheen in (mogelijk) slechts 4 verhalen: de strips van 25 maart, 19 augustus, 2 september en 30 september. Drie van deze strips verschenen ook in Nederland: de eerste in Donald Duck weekblad 1980-38, de derde in nummer 32 en de vierde in nummer 47.

Señor Martinez

Señor Martinez is Panchito's trouwe paard. Hij debuteerde in de krantenstrips van Panchito, waar hij vanaf het begin diens onafscheidelijke metegezel was. In latere Italiaanse en Braziliaanse Panchitostrips, meer gebaseerd op de film De drie Caballerosdan op de krantenstrips, verplaatste Panchito zich vaak per vliegend tapijt. In de Nederlandse Panchitoverhalen, verschenen vanaf 1986, komt Señor Martinez wel voor, in bijna elk verhaal. Ook Don Rosa gebruikte Señor Martinez in zijn twee vervolgen op De drie Caballeros, hoewel hij het paard in een meer realistische stijl tekende.

Panchito

Panchito maakt zijn stripdebuut in november 1943, wanneer hij Klaartje Kip het hof maakt inWalt Disney's Comics and Stories 38. We komen hem het jaar daarop opnieuw tegen in een verhaal van Joe Carioca (Een vagebond op vrijersvoeten) dat van 2 april tot 27 augustus in de Amerikaanse kranten verschijnt. Hier is Panchito een paardenfokker uit Mexico en een rivaal in de liefde van Joe Carioca. Vanaf  8 october 1944 krijgt Panchito zijn eigen krantenstrip, als de Silly Symphonies-zondagstrip aan hem gewijd wordt. Hij blijft hier verschijnen tot 7 october 1945. In deze strips komen we Margarita tegen, Panchito's grote liefde die later nooit meer in een verhaal voor is gekomen.

 

 

 

Panchito's familie

Onze held wordt doorgaans aangeduid als Panchito Pistoles, of kortweg Panchito. Als rechtgeaarde Mexicaan is zijn volledige naam echter een stuk langer dan dat. Voluit heet hij Panchito Romero Miguel Junipero Francisco Quintero González III. Zijn laatste naam had hij te danken aan zijn grootvader van vaderskant: Roberto González. Hij trouwde met een zekere Raquel, die opgroeide in de Peruaanse hoofdstad Lima. Hun zoon Miguel groeide op in Ecuador, maar verhuisde later naar de Braziliaanse staat Bahia, waar hij zijn grote liefde ontmoette, Maria (zie afbeelding). Zij was geboren in Bahia en de dochter van Jose Morales en een zekere Sofia. Deze familiegeschiedenis verklaart echter nog niet al Panchito’s namen. De naam Romero had hij te danken aan Romero, een neef zijn vader en best man op diens bruiloft. Het huwelijk werd ingezegend door pater Francisco Quintero, en Junipero was de favoriete broer van Panchito’s moeder.

 

Publicatiegeschiedenis

In november 1944 zien we in Walt Disney's Comics and Stories 50 dat Joe en Panchito in Duckstad bij Donald langsgaan, en in 1945 wordt in Three Caballeros het verhaal van de gelijknamige film gepubliceerd.

In de Verenigde Staten wordt het na deze verhalen stil rond Panchito. Het buitenland vergeet hem echter niet. In 1949 speelt Panchito een kleine rol in L'inferno di Topolino, een parodie op Dante's inferno van de hand van de Italiaanse auteur Guido Martina. Het jaar daarop wordt in Zweden een 1-paginagrap met de Mexicaanse cowboy in de hoofdrol gepubliceerd. In 1963 tonen de Italianen ons Panchito opnieuw, als de drie Caballeros weer bij elkaar komen in I tre Caballeros e la guerra dei jukebox. In 1971 gaat de cowboy in Mickey and the Alchemist bij Mickey langs. Het verhaal is getekend door een Italiaanse tekenaar en voor het eerst in Italie verschenen, maar maakt deel uit van de voor de buitenlandse markt geschreven verhalen van het Disney Studio Program.

In 1982 komen de drie Caballeros weer bij elkaar in drie verhalen die rond de Wereldkampioenschappen voetbal van dat jaar spelen. De verhalen zijn gemaakt in Brazilie en geschreven door Ivan Saidenberg. Het jaar daarop keert Panchito nog een keer terug in het leven van Joe, wederom in een verhaal van Saidenberg. In 1986 speelt Panchito een rol in de eerste twee verhalen van de reeks Zé em Patopolis (Joe in Duckstad).

In Ali Paperino e la lampada in condominio uit 1991 verschijnt Panchito voor de derde maal in een Italiaans verhaal, wederom in gezelschap van de andere twee caballeros. In 1994 verschijnen de drie caballeros in de vier verhalen van de Braziliaanse reeks Zé Na Copa, die rond de wereldkampioen-schappen voetbal van dat jaar spelen. In 1995 verschijnen drie verhalen die deels de setting van de oude krantenstrips overnemen. Panchito komt hier zonder zijn medecaballeros voor, in een Mexico van kleine dorpjes en veefokkers. In tegenstelling tot de krantenstrips en Nederlandse verhalen verplaatst Panchito zich hier evenals in de meeste andere Italiaanse en Braziliaanse verhalen echter op zijn vliegende tapijt, in plaats van op de trouwe Señor Martinez. In hetzelfde jaar vertrekt Panchito met Joe naar Hollywood, eveneens in een Braziliaans verhaal. Het volgende jaar gaan de twee naar Bahia.

In 1986 verschijnt het eerste Nederlandse Panchitoverhaal. Dit verhaal van 2 pagina's, geschreven door Wilma van den Bosch, is gebaseerd op de setting van de Amerikaanse zondagstrip-verhalen uit 1944 tot 1945 en beelden Panchito uit als een figuur dat zonder duidelijke bezigheid op zijn trouwe ros Señor Martinez door Mexico doolt. Deze setting wordt in de latere Nederlandse verhalen overgenomen en maken dat die zich onderscheiden van Panchito's optredens in verhalen uit andere landen, die meer op de film De drie Caballerosgebaseerd zijn. Slechts enkele Nederlandse strips wijken van deze setting af, waaronder het tweede Nederlandse verhaal (1986), waarin Panchito bij Willie Wortel langsgaat. De andere verhalen zijn Kettingbrief (1993), waarvan de titel het onderwerp al duidelijk maakt, en Het raadsel van het grijze bos (2009), waar hij evenals vele andere Disneyfiguren een cameoverschijning maakt, Vrijkaartjes (2010), een Carioca-verhaal waarin Panchito wederom op de achtergrond voorkomt, en Kerel 3000 (2010), te vergelijken met Het raadsel van het grijze bos in de zin dat Panchito een van de vele Disneyfiguren is die een kleine bijrol speelt in het verhaal.

In 2000 keren de caballeros nogmaals terug in The Three Caballeros Ride Again van de beroemde Disneyauteur Don Rosa. Dit is de eerste ontmoeting van de caballeros waarbij Panchito zijn paard heeft meegenomen, ditmaal in een realistische stijl getekend. Het verhaal wordt in 2005 vervolgd door The Magnificent Seven (Minus Four) Caballeros!, van dezelfde auteur.

 

Noten

1. House of Mouse, episode 19.

Maak jouw eigen website met JouwWeb